brambory
vepřová kýta 0,5 kg
olej
sýr cihla 0,4 kg
2x smetana na šlehání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Olejem vytřený pekáč vyložíme vrstvou na plátky nakrájených brambor, lehce osolíme a posypeme drobnou vrstvou nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe EIDAM. Potom na sýr naskládáme opepřené a lehce osolené vepřové plátky, naklepané na řízky, tak aby opět vyplnila vstva celý pekáč. Opět posypeme vrstvou nastrouhaného sýra - asi 1 cm, dáme další vrstvu brambor, opět posypeme sýrem a opět uzavřeme vrstvou brambor. Celé dáme do vyhřáté trouby asi na 200°C, dokud nezačnou brambory růžovět. V tomto okamžiku opět posypeme lehce sýrem zalijeme šlehačkami a dáme na asi 10 minut dopéct.
Doporučujeme podávat s kyselými okurkami nebo zeleninovou oblouhou a s dobře vychlazeným pivem.