140 g tuku (máslo + sádlo přibližně 1:1)
180 g škvarků
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 špetky soli
1 celé vejce
300-400 ml vlažného mléka
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Škvarky nasekat.
Tuk a škvarky dáme do kastrolku a necháme rozehřát a trochu poškvařit.
Všechno smícháme a zaděláme těsto.
Těsto by mělo být tuhé asi jako na knedlíky, nemusí se tolik prodělávat (nekyne)
Uděláme kuličky v průměru cca 5 – 7 cm, ze kterých na plechu prsty rozmačkáme placky
Plech nemusí být vymazaný, placky jsou dost mastné
Placky přejedeme párkrát lehce špičkou nože, aby při pečení nevznikaly na těstě bubliny
Pečeme v horkovzdušné troubě do zlatova
- Bez větráku na 250 stupňů
- S větrákem na 200 stupňů
- Prostě peču na maximum asi 15 minut a hlídám, aby se nepřipálily
Peče se rychle, aby placky zůstaly „šťavnaté“
Lze péct více plechů najednou