hladká mouka........1/2 kg
umleté škvarky.......30 dkg
vejce.................1 ks
droždí (trochu více než na knedlíky)
špetku cukru na droždí
sůl
trochu mléka
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do mouky dáme nakynout droždí se špetkou cukru - polijeme mírně teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme sůl, vejce, trochu rozehřátých škvarků a zaděláváme těsto mlékem.
Postupně přidáváme další škvarky a vypracujeme těsto (ani husté ani řídké).
Těsto necháme trochu vykynout a pak z něj vykrajujeme kousky a z nich uděláme bochánky, které dáváme na suchý plech a rukou vytvarujeme kulaté placky asi 1 cm silné. Nožem na nich pak vytlačíme ozdobné mřížky.
Dáme je pak péci do vyhřáté trouby, až se začnou od spodu péci, obrátíme je.
Pozn. Nejsou-li škvarky dost mastné,můžeme do těsta přidat trochu sádla.
(Je to recept mé babičky).
Dobrou chuť!