30 dg polohrubé mouky
25 dg směs mletých a jemě sekaných škvarků
20 g kvasnic
2 ks vejce ( žloutky do těsta, bílky k potírání)
0,5 dl smetany
3 lžíce bílého vína
cukr do kvásku a sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Nejdříve založíme kvásek z kvasnic, trošky cukru a trochy mléka. Potom ze zbytku surovin vypracujeme těsto, přidáme kvásek, těsto znovu důkladně propracujeme. Vyválíme na prst silnou placku kterou přeložíme na "šáteček". Toto opakujeme 3 - 4-krát. Naposledy vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrojíme kolečka o průměru asi 5 cm, dáme na plech, potřeme bílky a necháme 2-3 hodiny kynout. Vykynulé pagáčiky pečeme v troubě 185 stupňů teplé asi 15 - 20 min.
Podáváme teplé, nebo studené jako přílohu k zelí se škvarky, nebo jako chuťovku k pivu i vínu.