1 kg brambor
2 lžíce cukru moučka
180 g hrubé mouky
4 lžíce mletého máku
1/2 hrnku másla
sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Když se zapíchnutím vidličky skoro rozpadají,vodu částečně slijeme a ještě vařící brambory ve stejném hrnci zasypeme moukou. Obráceným koncem vařečky do nich uděláme několik děr až ke dnu, aby mohla horká voda mouku propařit. Hrnec ihned přiklopíme a brambory necháme asi 20 minut stát (nesmějí ale vystydnout). Potom brambory rozmačkáme a umícháme na hladkou kaši. Lžící namočenou do horkého másla tvoříme škubánky, které ihned klademe na talíř a podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.