4-6 středně velkých mořských rybích filetů, nejlépe tresky mrazené nebo čerstvé ryby
1/2 kg brambor
1 citron
4 velká rajská jablka
4 stroužky česneku
trochu černých, nebo zelených oliv
strouhaný sýr
olivový olej
sůl, pepř dle chuti
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mrazené ryby rozmrazíme, čerstvé očistíme a ryby pokapeme čerstvou citrónovou šťávou z celého citronu. Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a necháme asi 5 minut vařit v osolené vodě. Dno (nejlépe skleněného) hlubokého úzkého pekáče potřeme olivovým olejem. Předvařené brambory scedíme a polovinu brambor rezestřeme po dně, na tuto vrstvu přidáme rybí filety. Oloupaný česnek rozdrtíme a rozetřeme po filetech, které osolíme a opepříme. Posypeme olivami a přikryjeme na kolečka rozkrájenými rajčaty. Přikryjeme zbytkem brambor. Vložíme do 200 stupňů předhřáté trouby na 40 minut. Poté posypeme strouhaným sýrem a dopečeme asi 5 minut - až se sýr roztaví a utvoří zlatavou kůrku.
Podáváme s jedním z běžných čerstvých zeleninových salátů. Vhodný je také citrusovo-jablečný salát (pomeranče, mandarinky, jablka a rukola, vše pokrájené na kousky a zalité přírodní šťávou z citrusových plodů).