1 balíček čerstvých těstovin fettuccine - 250 g pro 2 osoby
1 sklenička treska a´la losos (drcená v oleji jemně uzená)
půl pórku
150 g sýra Roquefort (Niva, popř. jiný s modrou plísní)
1 dl smetany
čerstvě mletý pepř
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Dáme vařit vodu na těstoviny a uvaříme dle návodu. Nahřejeme silnostěnnou pánev a přidáme obsah celé skleničky tresky a´la losos i s olejem. Jsem odpůrce všeho, co nese název a´la, ale musím říct, že tuto tresku na způsob lososa až tak úplně nezatracuji, protože jsem si ji uzpůsobila právě pro tento recept a tam mě její mírná přesolenost a rudá přibarvenost pěkně poslouží. Drcenou tresku zprudka krátce orestujeme a přidáme k ní pórek pokrájený na silné plátky. Zarestujeme společně na oleji z tresky a žádný jiný olej nepřidáváme ani nesolíme (to vše zvládne mrňavá sklenička s treskou suplující lososa). Když pórek změkne, přidáme nadrobený sýr a přilijeme 1 dl smetany. Již na mírnějším ohni necháme sýr rozpustit a rozmícháme se smetanou na onu zmiňovanou růžovou omáčku. Mezi tím jsou těstoviny vařené a můžeme servírovat