1 kg hladké mouky
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
špetka fenyklu
slunečnicová semínka
půl l vody
1 lžíce octa
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Připravíme kvásek smícháním droždí s vlažnou vodou a cukrem. Posypu lžící mouky. Nechávám 10-15 min kvasit.
Do mouky přidáme sůl, kmín, fenykl, slunečnicová semínka. Promíchat.
Pak do 3 /4 kg mouky přidám vodu s octem a zakvašený kvásek a vše dobře propracuji vařechou.
Na těsto nasypu zbytek mouky, dobře je prohnětu (rukama). Nechávám kynout 3/4 hodiny.
Vytvořím šišku chleba a položím na plech (na pečící papír).
Udělám na šišce tři křížky a nechám ještě vykynout než se mi vyhřeje trouba na 250°C. Chleba vložím do trouby na deset minut.
Pak šišku na plechu vytáhnu a potřu osolenou vodou s tukem (používám sádlo).
Troubu stáhnout na 160°C a nechat dopéci 50 až 60 minut. Pak potírám chléb každých 15 minut.
Nechám vychladnout zabalený v utěrce.