500 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g cukru 1/4 l vlažného mléka
60 g másla
1 vejce
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 žloutek,několik korintek, 2-3 PL citron.štávy, máslo na vymazání plechu
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Plech vymažeme máslem.
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj droždí,přimícháme trochu cukru,mléka a mouky a necháme přikryté asi 15 cmin. kynout.Do vykynutého kvásku přidáme zbylý cukr,mléko,rozpuštěné máslo,vejce, sůl a citron.kůru.Vypracované těsto necháme zase 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na 100g díly a vytvarujeme rybky. Hubičku vyrobíme ze 2 malých kuliček,které žloutkem přilepíme k hlavě. Tělo rybky několikrát nastřihneme nůžkami, čímž jsme vyrobili šupiny.Rybky narovnáme na plech a necháme 15 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 220st.C.Rybky potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 20 minut. Z práškového cukru a citron.štávy utřeme polevu. Z polevy a korintek vyrobíme rybí oči. Z této dávky bychom měly udělat 8 rybek.