1 stroužek česneku,
400 g sýra typu gruyér (event. moravský bochník, madeland nebo eidam),
200 g ementálu,
300 g bílého vína,
1 lžičku citronové šťávy,
2 lžičky solamylu,
100 ml třešňovice,
černý pepř,
trochu mletého muškátového oříšku,
800 g bílého chleba
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Oloupeme stroužek česneku a vytřeme jím kotlík.
Oba druhy sýrů nastrouháme nebo nakrouháme. S vínem a citronovou šťávou necháme v kotlíku za stálého míchání rozpustit.
Ve studené vodě rozmícháme solamyl a utřeme jej s třešňovicí a vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutime nastrouhaným muškátovým oříškem, opepříme.
Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povaříme, až je hladká a krémová, poté ji přendáme na vařič.
Chléb pokrájíme na kousky a podáváme odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále mícháme, aby hmota zůstala vláčná.