1/2 kg rybího filé
4 vejce
4 - 5 lžic strouhané housky
sůl
pepř
čili
olej na smažení
-----------------------
Lák:
1 litr vody
asi 1/2 sklenky octa
4 cibule nakrájené na kolečka
3 mrkve
1/2 menšího celeru
bobkový list
nové koření
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
File nechat rozmrazit, částečně vymačkat vodu, semlít na masovém strojku, přidat vejce strouhanou housku, sůl, pepř a lžička čili.
Ze vzniklého těsta tvarovat malé kuličky (dělám vrchovatou čajovou lžičku) a ty smažit v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky dáme do uvařeného vychladlého láku a necháme rozležet do druhého dne.
Lák:
Voda s 1/2 sklenkou octa + mrkev a celer (po uvaření nakrájet na kostičky), Cibule nakrájené na plátky, 2 bobkové listy a celé nové koření dle chuti osolit. Do vychladlého láku nalijeme olej ze smažených kuliček a jak bylo výše uvedeno do tohoto láku dáme usmažené kuličky rozležet do druhého dne.