5 hrnků hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku
lžička soli
1 hrnek teplé vody
125 g (1) másla na pečení (Hera, Stella) nebo 125 g sádla bez škvarků
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do nádoby si prosijte mouku, přidejte kypřící prášek a sůl. Jemně promíchejte vařečkou a vlijte hrnek teplé vody. Promíchejte a přidejte máslo nebo sádlo. Po důkladném promíchání vyklopte z mísy na jemně pomoučený vál nebo kuchyňskou linku, kde budete moci bez omezení těsto hníst. Těsto hněťte přibližně 20 minut, aby v něm nezůstaly žádné hrudky, bylo jemné a nelepilo se. Až budete mít těsto zhnětené, vytvarujte jej do válcovitého bochníku, ze kterého si ukrajujte cca 2 – 3 cm kolečka. Ta pak vyválejte na kulatou placku o maximálním průměru vaší pánve. Ke smažení potřebujete jen sporák a pánev, kterou rozehřejete na maximum. Placky na ní pokládejte a zhruba po minutě otočte. Hotová placka má jemné nahnědlé puchýřky a flíčky.