2 plechovky meruněk
2 kelímky smetany ke šlehání
1 1/2 kelímku cukru
1 vanilkový cukr
strouhaná kůra z 1 citronu
5 vajec
3 kelímky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 g másla
4 lžíce mléka
150 g mandlových lupínků
případně šlehačku a celé mandle na zdobení
tuk na plech
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Meruňky necháme okapat. Obě směsy vlijeme do mísy - jeden kelímek vymyjeme a vytřeme do sucha a použijeme jako odměru na ostatní přísady. Kelímek (200g) cukru, vanilkový cukr a citron. kůru přidáme do mísy ke smetaně a ušleháme do polotuha. Vmícháme vejce, mouku a prášek do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaných plech a poklademe půlkami meruněk. Koláč zatím pouze předpečeme v předehřáté troubě (zhruba 1/4 hodiny). Mléko svaříme s máslem a zbylým cukrem. Vmícháme mandlové lupínky. Směs rozdělíme na předpečený koláč, který pak dále pečeme ještě asi 15-20 minut. Ozdobíme šlehačkou a mandlemi.