1/2 hrnku máku - možno semlít
1/2 hrnku cukru
2 hrnky hrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
asi 1 a 1/2 hrnku mléka - stačí nízkotučné
(hrnek = asi 1/4 litru)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Vše smícháme nasucho, pak přilijeme mléko a promícháme.
Vznikne řídké těsto, které nalijeme do silikonové formy na pečení v mikrovlnné troubě.
Pečeme v mikrovlnce cca 10 minut na plný výkon - záleží na velikosti a tvaru formy - kontrolu pro pečení provedeme zapíchnutím špejle nebo párátka. Pokud se na ně nalepí mokré těsto, tak ještě na 2 minuty vrátíme do mw. Po upečení vyklopíme z formy a podáváme s džemem jako teplý nebo po vychladnutí jako studený moučník.
(Moučník je po vyklopení na povrchu vlhký a mazlavý, ale rychle oschne.)
Recept je koncipován jako nízkotučný, méně sladký a s minimem chlesterolu (proto žádná vejce a přidaný olej). Sladkost si můžete snadno upravit přidáním/ubráním cukru nebo hotový makovec rozkrojíme a namažeme džemem. Pro mlsné jazýčky možno i polít čokoládou.