360 g hladké mouky
1 dl mléka
2 žloutky
2 lžíce rumu
1 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
špetka soli
50 g práškového cukru
50 g másla
Kvásek:
3/4 dl mléka
15 g práškového cukru
25 g droždí
20 g hladké mouky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Ve 3/4 dl mléka rozmícháme droždí,práškový cukr,mouku a dáme vykynout.K ohřáté mouce přidáme kvásek,v mléce rozmícháme žloutky,rum,pomerančovou nebo citronovou šťávu,sůl,cukr a rozpuštěné vlažné máslo.Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout.Na pomoučeném vále těsto rozválíme a sklenicí vykrajujeme koblihy a necháme pod ubrouskem na vále vykynout.Potom klademe koblihy do rozpáleného oleje tou stranou nahoru,kterou ležely na vále.Smažíme po obou stranách.Hotové koblihy silně posypeme práškovým cukrem.
Já do toho receptu dávám víc pomerančové šťávy.Z půlky pomeranče a podle toho přidám i trochu mouky.Pak když to těsto vyválím tak asi na sílu 1 cm a doprostřed vykrojeného kolečka vykrojím ještě dírku.Hotové koblihy plním ovocnou pěnou ušlehanou ze zbylích bílků.Taky je potřu marmeládou.Pěna se dá v pohodě vyměnit za šlehačku.Nebo taky koblihy namočit z jedné strany do polevy.Různé polevy se dají koupit v obchodě hotové