80 dkg hl. mouky
1 kelímek zakysané smetany (tučné) 150 nebo 200 ml. kelímek
4 – 6 lžic ohřátého oleje
4 dcl - 6 dcl ohřátého mléka (dle potřeby), ale radši 6 dlc, potom můžeme přidat trochu mouky, kdyby bylo těsto moc řídké
1 bal. Sušeného droždí a ještě z druhého balíčku 1 lžička
1 lžička cukru na kvásek
1 lžička soli do mouky.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do mouky se solí přidáme zakysanou smetanu, olej, mléko, kvásek a důkladně zamícháme a vypracujeme těsto, které necháme vykynout hodinu i více. Z vykynutého těsta odebíráme lžíci množství podle toho jak velké langoše chceme mít, vytáhneme do kulata a pečeme v pánvi na oleji. Zbylé těsto posypeme hl. moukou nebo dobře potřeme olejem a dáme do igelitového pytlíku do ledničky, kde vydrží 3 dny. Těsto odebíráme dle potřeby.
Upečené langoše potíráme majdičkou z rozmačkaného česneku zamíchaného s olivovým olejem, solí a trochou vody. Pokapeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem.
Z těsta je dobrá taky pizza nebo drobenkový koláč s tvrohovou, makovou nebo povidlovou náplní.