1 kg hlávku květáku
1 dl mléka
150 g sýr Niva
2 stroužky česneku
špetka mletého muškátového květu.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Květák opereme a rozdělíme na 4 porce. Dáme jej vařit do parního hrnce (nemáme-li, tak na napařovač do hrnce) asi na 20 minut. Mezitím si připravíme omáčku.
Do mléka rozdrobíme Sýr Niva a přidáme muškátový květ. Za stálého míchání pomalu zahříváme, až se sýr rozpustí. Vznikne nám hustá omáčka, kterou na závěr přípravy ochutíme utřeným česnekem. Porce květáku klademe na talíř a přelijeme sýrovou omáčkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Použijeme-li parní hrnec, vaří se v další nádobě společně s květákem.
(Použijeme-li místo květáku brokolici, zkrátíme dobu tepelné přípravy asi o 5 minut.)