bílý jogurt 500 g
2 lžičky prášku do pečiva
špatka soli
3/4 kelímku od jogurtu hladké mouky
trocha mléka
2 menší vejce
olej
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Jogurt vypracujeme s moukou, solí a práškem do pečiva na hustější hmotu. Poté přidáme dvě vejce a zapracujeme je pečlivě do těsta. Pokud je těsto příliš husté přidáme do něj trochu mléka.(Do hmoty je též možné přidat trochu strouhaných jablek) Necháme těsto chvíli odpočívat a mezitím si rozehřejeme pánvičku s olejem. Výkon nastavíme na sporo.
Těsto naléváme na pánvičku malou naběračkou a vytváříme cca 8 cm kolečka. POkud se nám těsto příliš rozlévá mírně ho zahustíme moukou. Smažíme dokud se vrchní strana nepřestane lesknout. Poté lívanec otočíme. Lívanec by měl mít zlatavohnědou barvu a drobné puchýřky. Lívance odkládáme na savý papír(např. kuchyňská utěrka), neboť jsou silně nasáklé olejem. Podáváme je buď posypané cukrem a skořicí, nebo polité např. čokoládovou polevou, sirupem nebo medem.