500 g hladké mouky
250g tuk (Hera nebo cukrářská Iva)
100 g cukr moučka
1/2 vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
1 celé vejce
1 žloutek
2 lžíce mléka
strouhanka Náplň: 1 a 1/2 kg jablek (nastrouhat na hrubo)
1/2 balíčku vanilkového cukru
skořice
hrst mletých ořechů (nemusí být)
krystalový cukr podle sladkosti jablek - vše promíchat a vymačkat přebytek šťávy
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě půlky. Odměříme si pečicí papír na plech a přímo na pečicím papíru vyválíme první půlku těsta. I s papírem přeneseme na plech, posypeme strouhankou, dáme náplň z jablek, přikryjeme druhou půlkou vyváleného těsta (ale už bez papíru). Propícháme vidličkou a pečeme v troubě teplé cca 180-200 °C. Krájíme teplé, pak se neláme.