3/4 l polohrubé mouky
1 vejce
250 g Hery
1/16 l vody
sůl
mouka na vál
tuk na plech
vejce nebo voda a cukr na potření
náplň:
1 kg jablek
cukr a skořice dle chuti
2 lžíce rozinek
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Na vále zpracujeme mouku, sůl, vejce a mírně změklou Heru s vodou na hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě části. První rozválíme na plát asi 5 mm silný a pomocí válečku přeneseme na tukem potřený plech. Pokryjeme ho oloupanými a nastrouhanými jablky, poprášíme cukrem a skořicí, přidáme rozinky a nahoru položíme druhou část těsta rozválenou na plát, okraje těsta k sobě po celém obvodu dobře přitiskneme, povrch potřeme vejcem nebo jen sladkou vodou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme jen trochu vychladnout, pocukrujeme, nakrájíme a vlažné můžeme podávat.