4 hovězí filé (každé cca 180 g)
1 bobkový list
1 čajová lžička lístků tymiánu
5 kuliček pepře
6 polévkových lžíc olivového oleje
sůl,mletý pepř
40 g přepuštěného másla
400 g vařených mladých brambor (nakrájených na kolečka)
1 pórek
svazek pažitky
100 ml zeleninového vývaru
20 g bylinkového másla
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Připravíme si směs koření z bobkového listu,tymiánu a kuliček pepře.Nasypte do hmoždíře,důkladně ji roztlučeme a poté tuto směs smícháme se 4 polévkovými lžícemi olivového oleje.Připravené steaky důkladně potřeme z obou stran.Okořeněné steaky přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce.Přepuštěné máslo ohřejte na velké pánvi a za občasného otáčení na něm smažte cca 10 minut na kolečka nakrájené nové brambory.
Až budou kolečka dostatečně osmažená,podle chuti je osolte a opepřete.
Důkladně umyjte čerstvou pažitku a nakrájejte nadrobno.
Umyjte pórek.rozpůlte ho a odřežte konce.Pórek nechte 5 minut podusit v zeleninovém vývaru,poté dochuťte soli a pepřem.
Zbývající olivový olej zahřejte na pánvi a steaky smažte na každé straně přibližně 2 minuty.
Opečené brambory posypte pažitkou a spolu s pórkem a steaky rozdělte na talíře.Na každý steak ještě nezapomeňte dát bylinkové máslo.