syrové brambory
podle potřeby přidáme mouku
sůl, pepř
ocet
slanina
zelí
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Jsou to tradiční slovenské halušky.
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme nebo pomeleme v mlýnku. Pomleté nebo nastrouhané brambory vložíme do mísy, podle potřeby přidáme mouku, aby vzniklo husté těsto. Osolíme a opepříme podle chuti.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Tu osolíme a přidáme ocet. Slaninu nakrájíme na droubné kousky a na sádle nebo oleji ji jemně osmahneme. Zelí vaříme v 1 litru vody přibližně hodinu.
Rozmíchané hotové těsto pasírujeme přes haluškové síto do vroucí vody. Halušky pak vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Buď je vybereme nebo je scedíme a propláchneme pod vodou.