160 ml mléka
400 g polohrubé mouky
30 g čerstvých kvasnic
60 g másla
1 lžíce cukru
1 špetka soli
1 vejce
1 žloutek
300 g červené cibule
200 g zelených oliv
100 g malých žampionů
80 g kořeněného rajčatového pyré
1/2 lžíce sušeného oregana
2 stroužky česneku
1 svazek bazalky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mléko zahřejeme v hrnci. Mouku prosejeme do mísy, do středu vytvoříme důlek, nadrobíme kvanice a přidáme je do důlku. Vše rovnoměrně zalejeme mlékem. Těsto mírně prohnětneme a dáme nejméně na 20 minut kynout na teplé místo.
Máslo zpracujeme spolu s cukrem, solí, vejcem a žloutkem do těsta. Vše vytvarujeme do tvaru koule, přikryjeme a necháme kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Olivy necháme okapat.
Salám nakrájíme na kostičky. Žampiony omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Troubu předehřejeme na 200°C.
Těsto vyválíme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme rajčatovým pyré.
Na těsto poklademe přísady a posypeme je oreganem. Česnek oloupeme a prolisujeme na těsto. Bazalku opereme, osušíme nakrájíme na nudličky.
Pečeme na střední liště trouby asi 25 minut. Hotovou focacciu zdobíme bazalkou.