fazole strakaté velké (tzv. bugárka) 1 hrst
celý pepř 4 zrnka
bobkový list 2 ks
nové koření 4 zrnka
brambory čtvrt kg
olej
větší cibule 1 ks
sůl
kmín
voda
jíška
smetana
ocet
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Fazole omyjeme a potom namočíme do vody (nejlépe přes noc). Takto namočené fazole vaříme v nesolené vodě v které byly namočené i s kořením do měkka (dbáme na to, aby byly fazole dobře provařené, protože špatně tepelně zpracované jsou těžce stravitelné, za syrova až jedovaté), v odkrytém hrnci . Před vařením do fazolí přidáme nakrájenou, na oleji zpěněnou cibuli.
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a uvaříme zvlášť v malém množství osolené vody s přidáním kmínu.
Brambory i fazole smícháme v jednom hrnci, přidáme jíšku a krátce spolu povaříme. Do hotové polévky přidáme trochu smetany (může být i kysaná) a kdo má rád i trochu octa.
Vylepšit ji můžeme různými druhy opečených na drobno nakrájených uzenin (není nutné). Můžeme přisolit.