500 g hladké mouky
250 ml mléka
30 g droždí
4 lžičky cukru
půl lžičky soli
1 vejce
50 g rozehřátého másla
vejce na potření
na posypání sůl
mák
sezam a pod.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do mísy prosejeme mouku astranou v ní uděláme důlek, do kterého nalijeme částvlažného mléka, rozdrobíme droždí a přisypeme cukr a sůl. Když droždí vzejde, přidáme zbylé mléko, vejce, rozehřáté máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme nakynout. Pak těsto propracujeme a tvoříme zněj malé houstičky, rohlíčky nebo pletýnky. Rozložíme je na plech a necháme ještě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a podle chuti mákem, kmínem nebo sezamem. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 15 až 20 minut do zlatova