1 kg hladké mouky
3 lžíce octa
3 ČL soli
3 ČL kmínu
50 g kvasnic
6 dcl vody
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme.
V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme
kvasnice. Do zbytku vody dáme ocet, vlijeme do mouky, zamícháme
a přidáme kvasnice. Zpracujeme rukou, dáme do hrnce, zakryjeme
utěrkou a necháme na teplém místě kynout 20 minut. Pak
jemně promícháme a necháme kynout ještě 45 minut. Plech vyložíme
alobalem a posypeme hladkou moukou. Utvoříme šišky, které
dáme na plech ještě 15 minut kynout. Potřeme bílkem a obrácenou
vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých.
Do předehřáté trouby vložíme na 15 minut a pečeme na maximu.
Pak stáhneme na minimum a pečeme asi 45 minut. Upečený chléb
potřeme studenou vodou.