krajíc chleba bez kůrky
kosta droždí
lžíce cukru 2
lžička soli 4
lžička kmínu 4
hladká mouka 1 kg
voda cca 0,5 l
hladká mouka na vyspání plechu
lze přidat nasekané vlašké ořechy, slunečnicová semínka atp.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Namočíme 1 krajíc chleba bez kůrky do 0,5 l vody na 0,5 hodiny. Krajíc rozmělníme, přidáme cukr, droždí, mouku, sůl a kmín. Promísíme a přidáme 0,5 skleničky vody. Necháme v míse 1 h kynout. Rozehřejeme troubu na maximum. Plech vysypeme silně hladkou moukou. Mokrou rukou přendáme těsto na plech a utvoříme šišku. Ostrým nožem svrchu nařízneme. Pečeme 15 minut na maximum, pak dopékáme 1 hodinu ve střední teplotě.