1kg brambor(typ c čili varné)
sůl
300g hrubé mouky
250g másla nebo sádla
200g tvarohu na strouhaní
300g moučkováho cukru smíchaného se 100g mletého máku
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
dejte vařit oloupané překrájené na středně velké kousky brambory,zalijte vodou,osolte a vařte 15 minut do poloměkka. Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. plotýnku stáhněte na minimum a brambory dejte mimo plotýnku.do necele poloviny znovu zalijte vývarem a zasypte prosátou hrubou moukou.druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak abyste viděli vývar.hrnec dejte na plotýnku, přiklopte a nechte 20 minut propařit.propařené brambory rošťouchejte co nejvíc do hladka.asi po 10 minutách popracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci-přestanou se lepit na vařečku.podle chuti mepatrně přisolit.škubanky vykrajujem polévkovou lžící namočenou v rozpuštěnem másle nebo sádle. na talíři posypeme škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijeme je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.