2 hrsti sušených hub
50 g másla
50 g mouky
1 kostka bujonu
4 středně velké brambory, nakrájené na kostky
2 mrkve, jedna nakrájená na kolečka, jedna v celku
1 celý celer, oloupaný a přepůlený
1 celá oloupaná cibule
1 menší petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka nebo malé kousky
2 stroužky česneku
1 vejce
sůl
pepř
majoránka
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Houby vložte do menšího hrnce, zalejte asi půllitrem vody a chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku (trvá to asi 4-5 minut).
Pak jíšku postupně zalejte asi litrem a půl studené vody. Důkladně promíchejte, přidejte rozdrobenou bujonovou kostku, brambory a zeleninu. Přilejte houby i s vývarem a přiveďte k varu.
Až budou brambory a zelenina měkké (asi po 10-15 minutách), vyjměte celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě chvíli povařit.