kysané zelí 500 g
velká cibule
bílé víno 0,25 l
husí sádlo (popř. vepřové) 2 lžíce
uzený bůček 300 g
libové uzené 250 g
uzené klobásy 250 g
brambory 500 g
kirsch (pálenka z višní) 0,25 l
jablko
jalovec 10 bobulek
hovězí vývar 0,5 l
párky 2 ks
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Na sádle osmahnout jemně nasekanou cibulku. Pak přidat kysané zelí, podusit cca 5 minut, přidat oloupané a na kostičky nakrájené jablko, jalovec v plátěném pytlíčku. Zalít vývarem, aby bylo zelí ponořeno. Vařit něco přes 1 hodinu. Postupně přidávat: nejdříve bůček a uzené a ke konci klobásky.
Podává se s brambory vařenými ve slupce... posléze loupanými.
Varianta - brambory vařit přímo v zelí, loupené, krájené na čtvrtky. Víno a pálenka se dává asi v polovině.
Konzumuje se buď s bílým vínem, nebo s vychlazeným světlým pivem.