jahody 500 g
rohlík 2 ks
vejce 4 ks
mouka polohrubá 40 g
cukr moučka 50 g
cukr vanilinový 30 g
prášek do pečiva 10 g
sůl 15 g
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Jahody opereme, otrháme zelené lístky a vložíme do
ohnovzdorné misky či pekáčku. Bílé pečivo nastrouháme a
strouhanku ještě prolisujeme. Potom pečlivě oddělíme žloutky od
bílků. Z bílků ušleháme sníh, přidáme špetku soli a lehce
vmícháme moučkový cukr. Přidáme žloutky a vše lehce vařečkou
nebo šlehacími metlami promícháme. A na konec ještě prosátou
polohrubou moukou s práškem do pečiva a vanilinovým cukrem.
Těsto zlehka ještě jednou zamícháme. Jahody v pekáčku
prosypeme prosátou strouhankou a navršíme na ně jemnou
vaječnou hmotu, až se vytvoří malá pyramida. Ohnivzdorný
pekáček vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 30 min., až
pokrm dostane hezkou zlatohnědou barvu. Hotový vyjmeme z
trouby, posypeme moučkovým cukrem a ještě teplý neseme na stůl.
Dětem podáváme s ovocným koktejlem, dospělým jistě nočky
zachutnají se sklenkou dobrého bílého vína.