200 g čerstvých žampionů
svazek mladé cibulky
50 ml oleje
sůl
mletý pepř
1000 g vepřové kýty
česneková sůl
150 g lučiny
1 lžička mleté papriky
snítka čerstvého rozmarýnu
snítka čerstvého tymiánu
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Mladou cibulku nasekáme nadrobno. Na pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a cibulku se žampiony na něm orestujeme. Houbovou směs ochutíme solí a pepřem a potom necháme vychladnout.
Kýtu očistíme, omyjeme a rozkrojíme na co největší plát a lehce, ale důkladně naklepeme. Plát masa osolíme česnekovou solí, opepříme a potřeme lučinou, na kterou dále navrstvíme orestovanou žampionovou směs.
Takto připravený plát zavineme do rolády a převážeme potravinářským provázkem. Troubu rozpálíme na 175 st. C. Zbývající olej smícháme se solí, pepřem a mletou paprikou a potřeme jím roládu. Přidáme usekané bylinky (pokud nemáme čerstvé, dáme sušené), podlijeme vodou a pečeme při 175 st. C asi 60 min. Během pečení roládu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
Hotovou roládu vyjmeme a necháme krátce zchladnout. Pak odstraníme provázek a roládu nakrájíme na plátky. Nejvhodnější přílohou jsou brambory.