40 dkg vařených nastrouhaných brambor
8 dkg hrubé mouky
3 dkg strouhaný sýr Eidam
3 rozetřené stroužky česneku
1 celé vejce
1 a půl káv. lžičky soli
1 káv. lžička rozdrcené majoránky
na špičku nože mletého pepře
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do uvařených a nastrouhaných brambor přidáme mouku, celé vejce, strouhaný sýr, sůl,majoránku a pepř.Zpracujeme v těsto, vyválíme plát o síle cca 4 mm a vykrajujeme kolečka velikosti 5 cm a smažíme po obou stranách do zlatova na pánvi v malém nnožství tuku.Placičky ukládáme do vyhřátého kamenného nebo litinového hrnce. Podáváme teplé jako přílohu ke špenátu a pod. Jsou velice chutné i studené podávané k pivu, čaji i samostatně.
Pro pivaře je možno zvýšit množství ingrediencí, které dodají placičkám na ostrosti.