brambory 1 kg
mouka polohrubá 30 - 40 dkg
sůl
máslo
strouhaný sýr eidam
ementál atd.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Oloupeme brambory, nakrájíme a vložíme do hrnce.Velikost hrnce zvolíme tak, aby byl zaplněn do 2/3, brambory zalijeme vodou aby byly právě ponořeny, osolíme a přivedeme k varu.Necháme vařit cca 10 min.Poté slijeme část vody (asi 1/2 a uschováme v hrnečku pro další použití) a na brambory nasypeme mouku, uděláme do ní vařečkou několik děr aby mohla voda probublávat a necháme na mírném ohni propařit 20 min.Odstavíme z ohně a šťouchadlem na brambory propracujeme na hladké těsto - můžeme použít i hnětač.Ještě horké vykrajujeme lžící noky, na talíři sypeme hrubě strouhaným sýrem a omastíme máslem.
Z těsta můžeme udělat placičky, které opečeme na tuku z obou stran do zlatova a opět můžeme posypat sýrem. Zapíjíme mlékem, ještě lépe acidofilním.