500 g polohrubé mouky
250 g měkého másla
1 vejce + 1 žloutek
3/4 kostičky droždí
2 lžíce cukru
6-7 lžic vlažného mléka. 1 bílek na potření
moučkový cukr na obalení.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
V mouce uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme mlékem. Přidáme vejce a žloutek a vše promícháme nahrubo vidličkou. Potom rukama zapracujeme máslo. Z těsta uděláme hladkou kouli, kterou potopíme do nádoby se studenou vodou. Po vykynutí (60-80 min) těsto vyplave. Na vále ho znovu zpracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl postupně vyválíme na kulatou placku a rozdělíme opět na 8 dílů (podobně jako pizzu). Na každý díl dáme lžičku nápně (tvarohová, maková, ořechová, jablka...) a zatočíme od širokého ke špičce, růžky zastrčíme dovnitř. Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a pečeme na 180st. asi 20 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru. Z této dávky dostaneme 64 ks