160 g ovesných vloček
1 lžíce práškového cukru
80 g másla
100 g práškového cukru
1 vanilinový cukr
1 lžíce rumu
Na obalení: práškový cukr a kakao
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Ovesné vločky opražíme na části másla. Za chvíli přidáme lžíci práškového cukru a upražíme do zlatova. Cukr na vločkách zkaramelizuje a když vychladnou, jsou tvrdé a dají se dobře na masovém strojku umlet na prášek. K tomuto prášku přidáme zbytek rozpuštěného másla, cukr, vanilkový cukr a rum. Promícháme hmotu a tvoříme malé kuličky, které obalujeme v cukru s kakaem. Ze začátky je hmota díky teplému máslu měkká a ke konci, když máslo tuhne, i hmota se stává tuhou, takže kuličky pořádně mačkáme.
Tyto kuličky patří u nás k nejoblíbenějšímu nepečenému cukroví, takže je dělám vždy nejméně ze 3 dávek.