600 g vepřové kýty
1 lžička medu
6 lžic oleje
sůl
mletý černý pepř
50 g lískových oříšků
1 banán
1 pomeranč
1 lžíce citronové šťávy
100 g sýra niva
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Vepřovou kýtu nakrájejte na tenké plátky. Ve větší misce smíchejte med se třemi lžícemi oleje. Lehce osolte a opepřete. Lískové oříšky nasekejte najemno a přibližně polovinu vmíchejte do medové marinády. Vložte do ní plátky masa a nechte asi 45 minut rozležet. Během této doby je jednou obraťte. Banán s pomerančem oloupejte. Banán nakrájejte na silnější kolečka, která hned pokapejte citronovou šťávou. Pomeranč rozdělte na dílky a ostrým nožem vyřízněte z tenkých blanek dužinu. Nivu nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte zbylý olej a marinované vepřové medailonky zprudka opečte z obou stran téměř doměkka. Potom je rozložte na plech, poklaďte kolečky banánů, filátky pomeranče a plátky nivy. Posypejte zbylými lískovými oříšky a zapečte v troubě pod rozpáleným grilem. Hotové steaky rozdělte na talíře a přelijte trochou vypečené šťávy. Jako příloha se hodí bramborové krokety nebo hranolky.