300 g másla
100 g marcipánové hmoty
6 žloutků + 6 bílků
strouhaná citrónová kůra
1/2 lžičky vanilkové dřeně
140 g moučkového cukru
120 g hrubé mouky
80 g škrobové moučky
strouhanka
na potření:
150 g sladké meruňkové marmelády
200 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce koňaku
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
1. Měkké máslo a marcipán utřeme do pěny, po jednom přidáváme žloutky, pak citrónovou kůru a vanilku.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a opět vyšleháme. Pak vmícháme škrobovou moučku a zlehka i máslový krém.
3. Formu vymastíme, vysypeme prosátou strouhankou a naplníme těstem. Povrch uhladíme a formu vložíme do středu horké trouby.
4. Upečenou bábovku necháme 15 minut odpočinout, vyklopíme ji na kuchyňskou mřížku a potřeme marmeládou. Necháme 30 minut zasychat.
5. Z moučkového cukru, šťávy a koňaku vymícháme polevu a touto bábovku potřeme.
6. Vhodná příloha: kompotované třešně nebo mandlové lupínky na ozdobu. Šlehačka s vanilkovým cukrem.