2 kohouti nebo kuřata (možno nahradit stehenními či prsními kuřecími řízky)
2 lžíce rostlinného oleje
2 cibule na kostičky
4 mrkve
3 lžíce hladké mouky
3/4 litru červeného kvalitního suchého vína
1 petržel
1 bobkový list
20-30 malých cibulek (možno i normální rozkrájené)
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
50 g prorostlé slaniny
250 g žampionů
2 lžíce nasekané zelené petrželky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Kohouty naporcujeme
Na silném ohni opékáme na oleji, až se vytvoří základ pro omáčku
Přidáme hrubě nakrájenou cibuli a 1 hrubě nakrájenou mrkev a opékáme 3 minuty.
Zaprášíme moukou, přilijeme červené víno. Přidáme nakrájenou petržel, bobkový list, osolíme a dusíme na středním ohni.
Zbývající nakrájené mrkve a cibuli krátce osmahneme. Přidáme cukr, sůl, pepř a 4 lžíce vody a vše 4 minuty podusíme.
Na další pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme na ní žampiony.
Maso po 20 minutách dušení vyjmeme z hrnce. Omáčku procedíme a zeleninu protlačíme sítem pomocí lžíce nebo vařečky. Omáčku osolíme a opepříme a dáme ji spolu s masem zpět do hrnce.
Přidáme podušenou mrkev, slaninu, žampiony a vše vaříme 15 minut na středním ohni. Podáváme posypané zelenou petrželkou.