300 g cukru
50 g medu
5 lžic vody
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
250 ml smetany
50 g másla
(sáček obyčejných burizonů)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Cukr, med a vodu dáme do hrnce a asi 3 minuty vaříme. Do vzniklého karamelu přidáme kůru.
Smetanu uvedeme do varu a přidáme karamel s kůrou. Za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut, dokud nevznikne hnědá hmota. Na zkoušku naneseme pár kapek na chladný talířek - pokud se neroztečou, má hmota správnou konzistenci. Vmícháme do ní máslo.
Hmotu nalijeme čverhranné formy nebo menšího pekáčku vyloženého papírem na pečení (nebo potravinářskou fólií). Po stuhnutí nakrájíme naolejovaným nožem na libovolné tvary.
Tip: po vmíchání másla zkuste navíc přidat asi pytlík obyčejných burizonů.