máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
150 g másla, změklého
150 g krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
500g jahod, omytých
2 hrsti mandlových lupínků
moučkový cukr na poprášení
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160°C; pekáč (30 × 20 cm) vymažte máslem a vysypte strouhankou. Utřete spolu máslo, krupicový a vanilinový cukr. Postupně zašlehejte žloutky (kdyby se směs začala srážet, přisypte mouku) a citronovou kůru.
Z bílků ušlehejte sníh a i s moukou a práškem ho přimíchejte k máslu se žloutky. V pekáči posypte jahodami a polovinou mandlí. Pečte půl hodiny, do světle zlaté barvy. Před vytažením z trouby posypte bublaninu zbytkem mandlí a po vychladnutí pocukrujte.
Tip: Aby jahody neklesly, dejte jich do těsta jen polovinu a zbytek přisypte zhruba po deseti minutách pečení.