400 g hladké mouky
100 g hladké celozrnné mouky špaldové
1/2 kostky droždí
200 ml vlažné vody
špetka cukru
2 kávové lžičky soli
200 ml tuku (nejlépe sádla)
2 žloutky
kmín, hrubozrnná sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z vlažné vody cukru a droždí necháme na teplém místě bez průvanu vzejít kvásek. Mezitím smícháme mouku, sůl a tuk. Z kvásku a připravené směsi vyhněteme (asi tak - čím déle, tím lépe) těsto. Těsto necháme půl až tři čtvrtě hodiny kynout. Z těsta pak vyválíme na pomoučeném vále 13-14 válečků a z nich pak po rozdělení na třetiny (2/3 a 1/3) upleteme housky. Ty necháme chvíli kynout, potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme kmínem nebo solí. Pečeme na 200 stupňů do zlatohněda...