250g hladké pšeničné mouky
150g celozrnné žitné mouky
kostka droždí
4 lžíce oleje
300 ml vody
1 žloutek 1 lžička soli
hrst jemně sekaných bylin podle chuti
( řeřicha,pažitka,oregano,yzop,estragon)
popřípadě mák nebo sezam na posypání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Z trochy mouky, droždí a vlažné vody vypracujeme kvásek. Když vzejde, vlijeme ho do mísy s moukou, přilijeme olej a přisypeme sůl a bylinky. Vypracujeme tužší těsto, které necháme v teple kynout. Po vykynutí srazíme a necháme vykynout znovu. Poté těsto rozdělíme na 4 části a tvarujeme dlouhé bagety. Položíme je na pečícím papírem opatřený plech, potřeme žloutkem a pokud chceme, posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 15 minut.
Výborně chutnají s bylinkovým máslem.