brambory (dle hladu)
špek na škvarky (přiměřeně množství brambor)
sádlo na smažení
cibule na škvaření škvarků
celé vejce 1ks/cca 2litry těsta
hladká mouka jen na zaprášení (cca 2 polévkové lžíce na 2 litry těsta)
majoránka
sůl,kmín
česnek
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Postupně nastrouhané brambory zbavíme vody přes síto. Vymačkanou šťávu z brambor necháme odstát cca 15 minut, aby se usadil škrob. Utřeme česnek se solí, a spolu se škvarkama (vyškvařenýma na cibulce) bez sádla, kořením a vejcem přidáme ke strouhaným bramborám. Z nádoby se šťávou z brambor slijeme vodu a usazený škrob přidáme rovněž do těsta. Nakonec směs zaprášíme moukou a vypracujeme těsto, které v průběhu smažení občas promícháme.
Placky smažíme na rozpáleném sádle (nikoli oleji)dozlatova z obou stran.
Podáváme nejlépe s kysaným zelím.