0,5 kg hrubé mouky
lžička soli
2 lžíce cukru
hrnek mléka
kostka droždí nebo 5 dkg čerstvého
trocha hladké mouky na kvásek a práci s lepkavějším těstem
ovoce nebo povidlí
cukr
máslo a strouhaný tvaroh na ochucení
sůl do vody pro vaření
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Do teplého mléka se 2 lžícemi cukru a zhruba lžící mouky dáme vzejít kvasnice - nejlépe v pečící troubě při 40 stupních. Mezitím si smícháme hrubou mouku se solí a v mikrovlnce ji při nejvyšším výkonu prohřejeme po dobu asi 90 sekund. Do teplé mouky přidáme vzešlý kvásek, případně doředíme mlékem nebo dohustíme moukou /podle zvyklostí/, posypeme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout do stále teplé trouby. Zhruba za půl hodiny můžeme z těsta odkrajovat přiměřené kousky, plnit je ovocem nebo povidlím. V osolené vodě je vaříme asi 10 minut a rovnou podáváme a dochucujeme dalšími surovinami.