Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Žitný chléb


Doba přípravy:02:15
Počet porcí:5
Autor:
Přidáno/změněno:2.7.2009

Ingredience:

250g celozrnné mouky žitné
150g hladké mouky pšeničné bílá
150g celozrnné mouky pšeničné
300ml vlažné vody
40g čerstvého droždí
1 lžíce soli
2 lžíce octa

Popis:

Všechny tři druhy mouky promícháme v míse a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vložíme droždí a 100 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 min. Potom přidáme zbytek vody, ocet a sůl. Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Na pomoučeném vále těsto ještě jednou prohněteme. Vyformujeme bochník chleba a necháme kynout 15 min. Položíme na plech a povrch potřeme slanou vodou. Vložíme do trouby spolu s nádobou s vodou. Pečeme 15 min. při 250°C.Když chléb začne tmavnout, zmírníme teplotu na 150°C a dopékáme 40 min. Po vyjmutí z trouby potřeme chléb vodou.


Jít na recept Žitný chléb >>