| Pletení | Rybář | Omalovánky | Email šablony | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Hromadné emaily | Recepty doma | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | FormOffice | DWN.cz | Domácí účto |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zelňačka přiměřeně


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:21.8.2018

Ingredience:

sklenice sterilovaného zelí (0,7)
tři brambory
mléko cca 0,5 l(nebo přiměřeně smetana)
mouka hladká na zahuštění
sladká paprika na barvu i chuť
sůl,cukr
bobkový list 1-2 malé listy
pepř celý cca 6-12 ks
nové koření asi 2-3 ks
hřebíček asi 2-4 ks
kousek celé skořice
sušené houby přiměřeně
polévková lžíce sádla
ostravská klobása

Popis:

Zelí vysypeme do většího hrnce, zalijeme plnou sklenicí vody a povaříme tak, aby mírně změklo.
Pokud bylo hodně kyselé, část vody odlijeme.
Mezi tím, co se zelí vaří, oloupeme brambory a nakrájíme na menší kostky, zalijeme vodou, lehce osolíme a dáme vařit. Pokud by se vařily brambory se zelím, zůstanou tvrdé !
Jakmile jsou uvařené - lépe lehce nedovařené přesypeme vše do hrnce se zelím. Přidáme koření, sádlo a houby a podle chuti dosolíme, případně dolijeme horkou vodou, prostě všeho přiměřeně. V hrnci od brambor rozkvedláme mléko, mouku a papriku a pozvolna vlijeme do vařící polévky. Nezapomínejte průběžně míchat a ochutnávat. Cukr je třeba přidávat velmi opatrně podle kyselosti (sráží kyselost zelí na sladkokyselo) a vlastní chuti. Vše pozvolna dovaříme. Jakmile je vše hotovo, přidáme nakrájenou klobásu (nejlépe z masa, ne tu sójovou s masovou "trestí") a ještě pár minut povaříme..


Jít na recept Zelňačka přiměřeně >>