Ingredience:
zelí s houskovým knedlíkem (1400 kj)
200 g kysaného zelí
1 lžičkou oleje
1 bobkový list
hřebíček
jalovec
150 ml zeleninového vývaru
1 sklenici nakládaných žampionů (230 g)
1 lžíci čerstvé petrželky1
l žíci kysané smetany (10 % tuku)
dva stroužky česneku
kuličky pepře a nového koření
150 g oloupaných brambor
1 malou karotku
1 lžičkou oleje
1 lžičkou sladké papriky, drceným česnekem a kořením. 300 ml horkého masového vývaru
150 g hrubě nasekaného kysaného zelí
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
tenký plátek bílého chleba
200 g kysaného zelí
půl lžíce rozmělněných hořčičných semínek
2 lžíce oleje
150 g oloupaných brambor
100 g očištěné mrkve
250 ml zeleninového vývaru
50 g drůbežích párků
200 g kysaného zelí
1 malá karotka
3 lžíce jogurtu
1 lžička nízkotučné majonézy
dokořeňte mletým kmínem a tabascem
40 g jemně pokrájené libové šunky
1 rozkrojené, natvrdo uvařené vejce
40 g tmavého chleba.
200 g kysaného zelí
150 ml zeleninového vývaru
1 hřebíčkek
1 bobkový list
1 středně velká hruška
1 lžičce oleje
100 g amerických brambor
50 g čerstvého kozího sýra
100 g kysaného zelí
50 g drůbežích párků
40 g bagety
1 lžičku kečupu
200 g oloupaných brambor
200 ml zeleninového vývaru
100 g kysaného zelí
půlkou lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
kopr
150 g libové šunky
1 ananasem
200 g kysaného zelí
1 lžičku vody
1 lžičku červeného rybízu nebo malin
2 lžičky oleje
přidejte k zelí
1 plátek tmavého chleba
1 středně velká cibule
1 lžice oleje
okořeňte kmínem
200 g kysaného zelí
150 ml zeleninového vývaru
2 středně velké brambory
100 kysaného zelí
1 lžíci nízkotučné majonézy
1 lžíci nízkotučného jogurtu
1 lžičku kaparů
worchestrová omáčka a tabasco
kysané zelí
|
Popis:
1. DEN
Oběd
Zelí s houskovým knedlíkem (1400 kJ)
Smíchejte 200 g kysaného zelí s 1 lžičkou oleje. Přidejte 1 bobkový list, hřebíček, jalovec, přilijte 150 ml zeleninového vývaru a nechte chvíli dusit. Připravte houskový knedlík. Slijte 1 sklenici nakládaných žampionů (230 g) a opatrně je osušte utěrkou. Houby opečte na 2 lžičkách oleje a opepřete. Přidejte lžíci čerstvé petrželky a lžíci kysané smetany (10 % tuku). Podávejte s ohřátými knedlíky a zelím.
Večeře
Zelná polévka (1500 kJ)
V hmoždíři rozdrťte dva stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření. Nakrájejte na kostky 150 g oloupaných brambor a 1 malou karotku a nechte zeleninu dusit s jednou lžičkou oleje. Vše posypejte lžičkou sladké papriky, drceným česnekem a kořením. Přilijte 300 ml horkého masového vývaru a přidejte 150 g hrubě nasekaného kysaného zelí. Všechno nechte dusit. Směs dejte do malé hluboké ohnivzdorné misky. Přidejte 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, okořeňte paprikou a nechte na mírném ohni, dokud parmezán nevytvoří žmolky. K polévce si dejte tenký plátek bílého chleba.
2. DEN
Oběd
Zelný oběd z jednoho hrnce (1500 kJ)
Do 200 g kysaného zelí přidejte půl lžíce rozmělněných hořčičných semínek a 2 lžíce oleje. Nakrájejte na kostky 150 g oloupaných brambor, 100 g očištěné mrkve nastrouhejte nahrubo a brambory i mrkev přidejte k zelí. Zalijte 250 ml zeleninového vývaru a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Pokrájejte 50 g drůbežích párků, přidejte k zelí a nechte ohřát
Večeře
Kysané zelí s vejcem (1200 kJ)
Nakrájejte nadrobno 200 g kysaného zelí a 1 malou karotku. Přidejte 3 lžíce jogurtu smíchaného s 1 lžičkou nízkotučné majonézy. Jemně dokořeňte mletým kmínem a tabascem. Přidejte 40 g jemně pokrájené libové šunky a servírujte na salátové listy. Navrch položte 1 rozkrojené, natvrdo uvařené vejce. K tomu přikusujte 40 g tmavého chleba.
3. DEN
Oběd
Zelí s kozím sýrem (1200 kJ)
Nasekejte nahrubo 200 g kysaného zelí a vložte ho do hrnce spolu se 150 ml zeleninového vývaru, 1 hřebíčkem a 1 bobkovým listem a nechte 10 minut dusit. Nakrájejte 1 středně velkou hrušku, jádřinec odstraňte, kousky dejte na zelí a ohřívejte dalších 5 minut, dokud nezměknou. Opečte na 1 lžičce oleje 100 g amerických brambor a pak na ně dejte 50 g čerstvého kozího sýra. Servírujte se zelím.
Večeře
"Hot dog" (1100 kJ)
Ohřejte si 100 g kysaného zelí, které bylo připravené už k obědu. Osmahněte 50 g drůbežích párků nakrájených na kostičky. Nakrájejte na plátky 40 g bagety, potřete je lžičkou kečupu a obložte salátovým listem. Na plátky chleba rozdělte zelí a přidejte párek
4. DEN
Oběd
Jemná polévka (1100 kJ)
Nakrájejte 200 g oloupaných brambor a vařte je v 200 ml zeleninového vývaru. Až změknou, rozmixujte je. Nastrouhejte najemno 100 g kysaného zelí. Spolu s půlkou lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru ho dejte do polévky a 5 minut vařte na mírném ohni. Polévku dochuťte koprem a drobeným perníkem.
Večeře
Sladkokyselý salát (1400 kJ)
Osmahněte 150 g libové šunky a smíchejte s čerstvě nakrájeným ananasem a 200 g kysaného zelí. Smíchejte 1 lžičku vody, 1 lžičku červeného rybízu nebo malin (mohou být i z mrazáku) se 2 lžičkami oleje a přidejte k zelí. Servírujte na salátových listech. K tomu si naservírujte 1 plátek tmavého chleba
5. DEN
Oběd
Zelí s bramborovými plackami (1400 kJ)
Oloupejte a najemno nakrájejte 1 středně velkou cibuli a lehce ji osmahněte na lžičce oleje, odstavte v teple. Okořeňte kmínem 200 g kysaného zelí a přilijte 150 ml zeleninového vývaru. Upečte v troubě bramborové placičky (nesmažte je na oleji), podávejte se zelím a posypejte cibulkou.
Večeře
Zelí na anglický způsob (1500 kJ)
Uvařte ve slupce 2 středně velké brambory. Nastrouhejte najemno 100 kysaného zelí. Smíchejte 1 lžíci nízkotučné majonézy a 1 lžíci nízkotučného jogurtu. Přidejte 1 lžičku kaparů. Dochuťte worchestrovou omáčkou a tabascem. Přidejte kysané zelí a směs zabalte do 2–3 tenkých plátků upečeného rostbífu. Brambory rozkrájejte vidličkou a servírujte s rolkami, ozdobte ředkvičkou.
|