| Formuláře na PC | Recepty doma | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Domácí účto | DWN.cz | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Pletení | Email šablony | Zbrojní průkaz | Rybář | Omalovánky | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zeleninový chorešt


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:14.10.2016

Ingredience:

1 kg libového zadního hovězího
400 g napolo uvařených fazolí
2 – 8 pórků
10 svazečků pokrájené petrželové natě (nebo 200 g sušené)
šťáva z 1 citrónu
citrónová kůra
olej
nať nebo mleté semeno pískavice
sůl

na přílohu potřebujeme:
1 kg rýže
několik brambor
olej
sůl
kopr

Popis:

V pětilitrovém hrnci na rozpáleném oleji krátce osmahneme kostky hovězího masa, zalijeme půl litrem vody a necháme 15 minut pod pokličkou podusit. Mezitím na oleji osmahneme osolené natě petržele a pórku i s cibulkami a s předvařenými fazolemi, pískavicí, solí a citrónovou šťávou a kůrou je přidáme k masu. Vše na mírném ohni dusíme do měkka. Pokud se šťáva vyvaří, doléváme převařenou horkou vodu. Podáváme teplé na předehřátých talířích. Jídlo je chutné i ohřívané.

Příloha
Přebranou a v několika vodách promytou rýži s delšími zrny ze tří čtvrtin uvaříme ve velkém množství osolené vody a vodu scedíme. Mezitím ve velkém hrnci na oleji po jedné straně do růžova osmahneme centimetr silné osolené plátky brambor a hrnec jimi vyložíme opečenou stranou nahoru. Na brambory nasypeme rýži, nalijeme 1,5 dcl vody, přiklopíme a pečeme pod poklicí 15 minut silně a 15 minut slabě. Takto můžeme rýži připravovat i k jiným jídlům - rýže pak není tvrdá ani se nelepí. Rýži podáváme vždy teplou.

Pokrm s výjimečné vysokým obsahem natí, a také použitím nedráždivého koření, rýže a libového masa. Jde o dieteticky relativně cenný pokrm, jeden z nejdietnějších pokrmů z hovězího masa vůbec. Pro obsah hovězího masa se však přesto nedoporučuje u osob se zvýšenou hladinou cholesterolu, cévními problémy, alergiemi a zánětlivými onemocněními. Naopak je hovězí maso cenné pro osoby podvyživené a potřebující posílit svaly nebo regenerovat některé tkáně včetně nervové soustavy.

Pískavice nať, jako náhražku lze použít i čerstvé mleté semeno (časem žlukne). Lze ji koupit ve specializovaných prodejnách s kořením. Spolu s použitou zeleninou dodává pokrmům vyšší obsah vitamínu C, betakarotenu a jiných antioxidantů, chlorofylu, hořčíku, bílkovin a vlákniny, což do jisté míry eliminuje nepříznivý vliv masa. Díky obsahu citrónové šťávy jsou obsažené tuky lépe stravitelné, jídlo má svěží, nepříliš sytou chuť. V originálu se místo sušené citronové kůry a citronové šťávy dávají do pokrmu vyvařit dva sušené malé citrónky, které před použitém propíchneme. Tyto sušené citrony lze u nás někdy koupit drcené v sáčku jako koření.


Jít na recept Zeleninový chorešt >>