Popis:
Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, kvásek, olej a špetku soli. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Ještě jednou přemícháme a necháme znova vykynout (těsto je potom nadýchanější).
Jednoduché skořicové rohlíčky
Těsto rozválíme, vykrájíme z něj rádýlkem trojúhelníky. Ty posypeme skořicí, cukrem a zabalíme do tvaru rohlíčku (začínáme od základny trojúhelníku). Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vajíčkem a pečeme.
Pizza, jak ji máte rádi
Těsto je naprosto vynikající na pizzu. Potřeme kečupem, poklademe oblíbenými ingrediencemi, kraje potřeme olivovým olejem rozmíchaným s česnekem a pečeme. Vyzkoušejte, tahle pizza opravdu nemá chybu!
Slaný koláč
Těsto rozdělíte na dvě části. Tu první rozválíte a vyložíte jí nízkou zapékací formu. Na těsto dáte směs masa, zeleniny, hub, sýra nebo čehokoliv jiného, co máte rádi. Druhou část těsta vyválíte tak, aby se ni dala přiklopit zapékací forma. Z kousku těsta můžete vykrájet hvězdičky, srdíčka nebo jiné tvary a ty naskládat na "poklop" (viz. obrázek). Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a zapékáme.
Langoše
Z těsta rozválíme placku, velkou asi jako pánvička, na které jsme si rozehřáli olej. Smažíme z obou stran a podáváme s kečupem, tatarkou, sýrem, česnekem nebo nasladko, třeba s povidly.
Rohlíky, housky, bulky...
Toto těsto je vynikající na přípravu obyčených rohlíků, housek nebo jakéholiv bílého pečiva. Povrch můžeme posypat hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmínem nebo čímkoliv jiným. Do těsta můžeme přimíchat také nadrobno nakrájenou cibulku a vznikne nám cibulové pečivo.
Excelentní oběd
U nás doma jsme si oblíbili tuto úpravu zázračného těsta. Rozválím jej, vykrojím kolečka, která naplním směsí masa a zeleniny, zasypu sýrem a okořením. Kolečko přeložím napůl a kraje pořádně přitisknu k sobě. Poskládám na plech vyložený pečicím papírem, potřu vajíčkem a peču.
Jablíčkový nebo jiný štrůdl
Těsto je výborné také na štrůdl, který připravíme klasickým způsobem.
Koláče a buchty
Vyzkoušejte z tohoto těsta také obyčejné "Honzovy buchty" s povidly nebo klasický švestkový koláč s posypkou.
.... vidíte, že využití tohoto jednoduchého a univerzálního těsta je opravdu široké. Všechna jídla pečeme asi při 180 °C, v předehřáté troubě, do doby, než těsto zezlátne.
|